Aktualności

WITAMY.
Znajdziecie tutaj relacje z ważniejszych wydarzeń, informacje o daniach z naszego menu i inne ciekawostki na temat kuchni włoskiej.
Miłej lektury.

ZAKOŃCZENIE DZIAŁNOŚCI

Kochani Goście!
Z wielką przykrością zawiadamiam, iż z końcem roku 2022 z powodów prywatnych jestem zmuszony zamknąć Basta Cosi. Z decyzją tą zwlekałem do końca i zdaje sobie sprawę, że dla wielu z Was będzie to dużym zaskoczeniem.
Chciałbym Wam, kochani goście, podziękować za te 2,5 roku, kiedy mieliście okazję gościć przy naszych stołach. Dziękuję za wszystkie Wasze komentarze, te przychylne i te krytyczne - były dla nas motywacją do działania i podnoszenia jakości świadczonych usług. Mam nadzieję, że nasza włoska kuchnia i pizza, bazująca na oryginalnych składnikach prosto z Włoch, przybliżyła Wam smaki i zwyczaje kulinarne słonecznej Italii.
Chciałbym podziękować przede wszystkim moim pracownikom! Za upór i konsekwencje, za wyrozumiałość dla stawianych przeze mnie wysokich wymagań i najbardziej za włożone serce w tworzenie tego miejsca. Bez Was Basta Cosi by nie było.
Dziękuję wszystkim Partnerom i Przyjaciołom za okazaną pomoc.

Co dalej? Przede mną nowe wyzwania, a Wam kochani życzę w Nowym 2023 Roku więcej spokoju, możliwości i czasu, by móc go spędzać w gronie rodziny i przyjaciół w miejscach takich jak Basta Cosi.

Do zobaczenia! Ci vediamo!
Właściciel Basta Cosi.

P.S.
W celu kontaktu (niezrealizowane vouchery/zaliczki na imprezy) prosimy piszcie na maila biuro@bastacosi.pl.

Komunikat.

WIGILIJNE ŚWIĘTOWANIE

🌠WIGILIJNE ŚWIĘTOWANIE🎄
Przed nami miesiąc grudzień i oczywiście Święta, a jak Święta to Wigilia🤩 Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was specjalne menu👌 na okazję firmowego lub koleżeńskiego przedświątecznego spotkania. Z przedstawionego menu można skomponować niezapomniane spotkanie wigilijne. My zadbamy o odpowiedni wystrój stołu i smak proponowanych dań.
W celu ustalenia szczegółów tego wydarzenia prosimy o kontakt/rezerwację z co najmniej 7 dniowym wyprzedzeniem.

WIGILIJNE ŚWIĘTOWANIE - cd. menu

Przyjęcia komunijne - 8 maja 2022

UWAGA KOMUNIKAT‼️
Drodzy goście, w związku z odbywającymi się w naszym lokalu w najbliższą niedzielę, tj.: 8 maja 2022, przyjęciami komunijnymi informujemy, że sala będzie niedostępna do godz. 16.30.
Dostępne jest 6 czteroosobowych stolików w ogródku.
Do 16.30 wydłużone czasowo lub ograniczone może być przygotowywanie dań z kuchni na miejscu i na dowóz/odbiór. Pizza wypiekana jest standardowo. Przyjmujemy zamówienia na odbiór osobisty.
Za utrudnienia przepraszamy.
Basta Cosi.

Kolacja degustacyjna - "Bellissimi Momenti - Piękne Chwile"

23 lipca minął pierwszy rok, odkąd mieliście okazje skosztować po raz pierwszy pizzy i dań naszej kuchni. To była dla nas wyjątkowa chwila i by celebrować ją razem z Wami przygotowaliśmy dla Was niezwykle dopieszczoną w formie i z dbałością o każdy szczegół kolację degustacyjną "Bellissimi Momenti - Piękne Chwile" z muzyką na żywo.

Nasz szef kuchni Konrad Rusin, przygotował 6 niezwykłych dań, których zadaniem było dostarczenie Wam niespotykanych przeżyć zarówno kulinarnych, ale też i tych werbalnych. Restauracja zyskała z tej okazji odpowiedni anturaż, a sama kolacja oprawę muzyczną - byście mogli doświadczyć czegoś naprawdę wyjątkowego.

Szczegóły:

·       6 dań degustacyjnych i deser, składających się z wieprzowiny, zupy, owoców morza, wołowiny, intermezzo oraz deseru niepodzianki

·       degustacja wina specjalnie dobranego do kolacji przez sommeliera - 2 lampki na osobę

·       profesjonalna obsługa kelnerska

·       muzyka na żywo - standardy i aranżacje muzyki popularnej, muzyki filmowej i muzyki klasycznej

PIZZA wg. Basta Cosi

Do połączenia placka zbożowego z dodatkami, bo nie oszukujmy się, ale właśnie tym jest pizza, doszło już w starożytności. Takie dania jedzono nie tylko w antycznym Rzymie, ale również w Grecji i Egipcie. Jednak wciąż nie jest to pizza, którą znamy dzisiaj. Ta narodziła się dokładnie w 1889 roku. Mówimy o słynnej Marghericie. Właśnie wówczas do Neapolu przybyła Małgorzata II Sabudzka, królowa Włoch, która osobiście chciała odwiedzić Raffaele Esposito, słynnego kucharza. Tyle w telegraficznym skrócie o historii pizzy, a skoro o niej mowa mowa to chcielibyśmy zwrócić Waszą uwagę na to, co naszym zdaniem w pizzy🍕 jest najważniejsze.
1. Primo - ciasto! Nasze ciasto przygotowywane jest z naturalnych składników - mąk: 00, razowej, owsianej, żytniej, mąki z kamut, lnianej i ryżowej w odpowiednio dobranych proporcjach. Tak stworzone ciasto jest najwyższej jakości, a przy tym lekkostrawne. Duża ilość włókien nie powoduje obrzęku układu pokarmowego typowego dla klasycznej pizzy. Receptura ta została stworzona przez Chefa Salwatore Bascer z Pizzerii Matterello. Ciasto wyrabiane jest na miejscu w Basta Cosi.
2. In secondo luogo - składniki. Składniki na naszej pizzy to wyselekcjonowane, najwyższej jakości włoskie produkty. Sos pomidorowy wykonywany z włoskich pomidorów🍅 czy ser mozzarella🧀 Fior di late gwarantują typowy i oryginalny dla włoskich wyrobów smak. Dopełniają go wędliny takie jak szynka cotto, szynka parneńska, bresaola czy kiełbasa salsiccia sprowadzane prosto z Italii.
3. In terzo luogo - wypiek. W naszej pizzerii odbywa się w licencjonowanym, pięknym🤩 piecu firmy Calabria w temp. 400 st.C. Pizza przebywa w nim optymalny okres czasu, gdzie nadawana jej jest odpowiednia chrupkość przy zachowaniu miękkości ciasta wewnątrz.

Jeżeli tylko przyjdzie Ci ochota, bo naprawdę tyle wystarczy, na taką własnie pizze to serdecznie zapraszamy do Basta Cosi.
 

Mini Delikatesy otwarte - 12.12.2020

Nasze mini delikatesy z oryginalnymi włoskimi🇮🇹 produktami już otwarte. W kolejnych postach pojawiać się będą informacje o dostępnych produktach i ich cenach. Możliwość zakupu przy okazji odbioru zamówionego dania/pizzy lub w dowozie. Dostępne są:
* wakowane wędliny 🥩 i sery🧀
* makarony Divella i La Molisana
* ciasteczka Cantuccini
* pesto różne rodzaje
* mąka 00 do pizzy
* oliwa extra virgin
* pasta/przecier pomidorowy
* krem balsamico
i inne.
Zapraszamy na zakupy. Ceny produktów podawane są w postach na FB.

Akcja Pomagamy dla ŻORSKIEJ MIĘTOWEJ EKIPY #paMIĘTAjpomagamy - 04-06.12.2020

Dziękujemy ❤️ za Wasze wsparcie, które wyrażacie nie tylko przez słowa otuchy do nas kierowane, ale przede wszystkim poprzez zamówienia. Czujemy, że stajemy się częścią kulinarnego krajobrazu Żor. Wspaniale, że kiedy myślicie o smacznym, oryginalnym włoskim 🇮🇹 jedzeniu i pizzy, myślicie o nas.
Chcemy naszą obecnością odwdzięczyć się i wspomóc społeczność Żor.
Stąd weekendowa akcja Basta Cosi dla ŻORSKIEJ MIĘTOWEJ EKIPY #paMIĘTAjpomagamy. Otóż, każde zamówione danie lub pizza od 04.12 do niedzieli 06.12 generowało 2️⃣ zł, które trafiało do skarbonki Kornleka, walczącego z chorobą DMD. Zebrana w ten sposób kwota 300 złzostała przekazana na konto Kornelka w fundacji Serca dla Malucha.
Dziękujemy Wszystkim za udział w tej akcji.

Uruchamiamy dostawy :)

Szanowni klienci, w odpowiedzi na Wasze oczekiwania informujemy, od dnia 06.10.2020 uruchamiamy dowóz, który odbywać się będzie na następujących warunkach:
  • dowóz realizowany będzie w granicach wyznaczonych na mapce. Dowóz poza wyznaczonymi granicami jest realizowany tylko w miarę możliwości, w drodze indywidualnych ustaleń;
  • minimalna kwota zamówienia wynosi 40 zł;
  • opłata za dowóz wynosi 3 zł, a przy zamówieniu powyżej 100 zł gratis;
  • do zamówienia doliczany jest koszt opakowania w kwocie 1 zł/danie;
  • czas oczekiwania na dostawę wynosi do 1h i jest zależny od warunków drogowych, ilości realizowanych zamówień oraz obsługiwanych gości w restauracji.
Warunki dostawy z zakładce DOWÓZ I CATERING

Casarecce - domowy smak sycylijskiego makaronu.

Po włosku "casa" znaczy dom. Właśnie w domowych kuchniach południowych Włoszech, a dokładnie Sycylii, powstawał ten pyszny makaron. Jego wyjątkowy kształt to idealny „przewodnik” smaków zawartych w sosach i towarzyszących im potrawach. Casarecce przypominają zwinięty pergaminowy dokument, zagięty ku górze na kształt rynienki, której zadaniem jest zatrzymanie jak największej ilości sosu. Ich lekko porowata powierzchnia daje nieskończone możliwości podkreślenia smaku tradycyjnych i wyszukanych dodatków.

W naszym wydaniu makaron łączymy z salami, nadającemu całemu daniu nieco pikanterii oraz serem Provolone, który opatula te smaki wyjątkowym aksamitem.

  Smacznego :)

Lasagne - klasyka kuchni włoskiej.

           Te makaronowe danie to już klasyka kuchni włoskiej. Tej włoskiej zapiekance, mało kto może się nie oprzeć. Lasagne bolognese możemy podać na obiad lub kolację - najlepiej smakuje prosto z pieca!

Co prawda - przygotowanie lasagne wymaga poświęcania trochę czasu, ale końcowy efekt jest tego wart i to bezapelacyjnie. Sekretem są nie tylko dobrej jakości płaty makaronu typu lasagne, ale również sos bolognese, w którym nie pójdziemy na skróty. Wyczucie połączenia składników warzyw, pomidorów, mięsa i sera oraz przypraw ma niebagatelne znaczenie. Robotę łącznika w tym przepisie na robi też sos beszamelowy. Jeśli już wiemy jak i złożymy wszystkie te elementy i zapieczemy, możemy mieć pewność, że lasagne bolognese wyjdzie przepyszne!

 

Bresaola - przede wszystkim jakość!

             Bresaola to pochodząca z doliny Valtellina w Lombardii w północnym regionie Włoch, długo dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego. Przez wielu uznawana za mięso o nawjyższych walorach jakościoych i smiakowych. Mięso w początkowej fazie moczone jest w solance 10-15 dni, by później dojrzewać 8-12 tygodni. Pomimo, tak długiego okresu dojrzewania, dzięki temu, że proces odbywa się to szczególnym klimacie regionu Valtellina, mięso jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Z czasem bresaola lekko twardnieje i zmienia kolor na ciemnoczerwony. W trakcie dojrzewania nacierana jest kminkiem, kolendrą i innymi ziołami.
Bresaola ma delikatny, lekko słonawy smak i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. W Basta Cosi nie mogło zabraknąć tego przysmaku na naszej pizzy. Skosztuj jej na pizzy Bresaola.

Smacznego :). 

Mistrzowie w swoim fachu.

"Życie to połączenie magii i makaronu" - mawiał słynny reżyser włoski Federico Fellini.
         Prawdą też jest, że w 
kuchni włoskiej nie ma miejsca na ustępstwa pod względem jakości składników lub dodatków i ich połączenia, dlatego nad naszym menu czuwał Carlo Bognolo - na codzień Chef kuchni w restauracji La Tavola. Carlo Bognolo to prawdziwy wirtuoz, dzięki któremu naszym gościom podajemy dania, które na codzień jada większość mieszkańców Italii.
         Nieocenioną pomoc otrzymaliśmy od kolejnych naszych przyjaciół, Chefa Santo Salvatore Bascer i jego żony Eweliny z pizzerii Mattarello. Santo pomógł nam w przygotowaniu receptury na ciasto do pizzy, które przygotowujemy w Basta Cosi wyłącznie z naturalnych składników.
         Aby zachować jak najlepszę jakość ciasta, wyrabiamy je w ścisłym reżimie czasowym i ilościowym składników. Ciasto "garuje" odpowienią ilość czasu, zanim będzie gotowe by trafić w postaci pizzy na Wasze talerze.
  

23.07.2020 - OTWARCIE BASTA COSI

      BASTA COSI - co to znaczy? - pytacie. Chcieliśmy nadać temu zdaniu nowego znaczenia ;). Dla nas to TYLE WYSTARCZY byś poczuł włoski klimat na talerzu. Tyle wystarczy by u nas spotkać się z przyjaciółmi przy pysznej pizzy wypiekanej na Twoich oczach. Tyle wystarczy by fenomen kuchni włoskiej, zniewalającej nasze kabuki smakowe, spotkać w małej trattori w Żorach.
     
      Otwarcie Basta Cosi jest dla nas wielikm wyzwaniem. Nie chemy Was zawieść, więc Wasza opinia będzie najważniejszym weryfikatorem naszych starań. Pierwszy krok za nami - byliście fantastyczni. Dziękujemy za wszystkie pochwały, ale i słowa krytyki.

Zaglądajcie na naszą stronkę na Facebook. Znajdziecie nas pod @bastacosipizzeria.
Zapraszamy.