WITAMY.
Znajdziecie tutaj relacje z ważniejszych wydarzeń, informacje o daniach z naszego menu i inne ciekawostki na temat kuchni włoskiej.
Miłej lektury.
Kochani Goście!
Z wielką przykrością zawiadamiam, iż z końcem roku 2022 z powodów prywatnych jestem zmuszony zamknąć Basta Cosi. Z decyzją tą zwlekałem do końca i zdaje sobie sprawę, że dla wielu z Was będzie to dużym zaskoczeniem.
Chciałbym Wam, kochani goście, podziękować za te 2,5 roku, kiedy mieliście okazję gościć przy naszych stołach. Dziękuję za wszystkie Wasze komentarze, te przychylne i te krytyczne - były dla nas motywacją do działania i podnoszenia jakości świadczonych usług. Mam nadzieję, że nasza włoska kuchnia i pizza, bazująca na oryginalnych składnikach prosto z Włoch, przybliżyła Wam smaki i zwyczaje kulinarne słonecznej Italii.
Chciałbym podziękować przede wszystkim moim pracownikom! Za upór i konsekwencje, za wyrozumiałość dla stawianych przeze mnie wysokich wymagań i najbardziej za włożone serce w tworzenie tego miejsca. Bez Was Basta Cosi by nie było.
Dziękuję wszystkim Partnerom i Przyjaciołom za okazaną pomoc.
Co dalej? Przede mną nowe wyzwania, a Wam kochani życzę w Nowym 2023 Roku więcej spokoju, możliwości i czasu, by móc go spędzać w gronie rodziny i przyjaciół w miejscach takich jak Basta Cosi.
Do zobaczenia! Ci vediamo!
Właściciel Basta Cosi.
P.S.
W celu kontaktu (niezrealizowane vouchery/zaliczki na imprezy) prosimy piszcie na maila biuro@bastacosi.pl.
🌠WIGILIJNE ŚWIĘTOWANIE🎄
Przed nami miesiąc grudzień i oczywiście Święta, a jak Święta to Wigilia🤩 Z tej okazji przygotowaliśmy dla Was specjalne menu👌 na okazję firmowego lub koleżeńskiego przedświątecznego spotkania. Z przedstawionego menu można skomponować niezapomniane spotkanie wigilijne. My zadbamy o odpowiedni wystrój stołu i smak proponowanych dań.
W celu ustalenia szczegółów tego wydarzenia prosimy o kontakt/rezerwację z co najmniej 7 dniowym wyprzedzeniem.
23 lipca minął pierwszy rok, odkąd mieliście okazje skosztować po raz pierwszy pizzy i dań naszej kuchni. To była dla nas wyjątkowa chwila i by celebrować ją razem z Wami przygotowaliśmy dla Was niezwykle dopieszczoną w formie i z dbałością o każdy szczegół kolację degustacyjną "Bellissimi Momenti - Piękne Chwile" z muzyką na żywo.
Nasz szef kuchni Konrad Rusin, przygotował 6 niezwykłych dań, których zadaniem było dostarczenie Wam niespotykanych przeżyć zarówno kulinarnych, ale też i tych werbalnych. Restauracja zyskała z tej okazji odpowiedni anturaż, a sama kolacja oprawę muzyczną - byście mogli doświadczyć czegoś naprawdę wyjątkowego.
Szczegóły:
· 6 dań degustacyjnych i deser, składających się z wieprzowiny, zupy, owoców morza, wołowiny, intermezzo oraz deseru niepodzianki
· degustacja wina specjalnie dobranego do kolacji przez sommeliera - 2 lampki na osobę
· profesjonalna obsługa kelnerska
· muzyka na żywo - standardy i aranżacje muzyki popularnej, muzyki filmowej i muzyki klasycznej
Po włosku "casa" znaczy dom. Właśnie w domowych kuchniach południowych Włoszech, a dokładnie Sycylii, powstawał ten pyszny makaron. Jego wyjątkowy kształt to idealny „przewodnik” smaków zawartych w sosach i towarzyszących im potrawach. Casarecce przypominają zwinięty pergaminowy dokument, zagięty ku górze na kształt rynienki, której zadaniem jest zatrzymanie jak największej ilości sosu. Ich lekko porowata powierzchnia daje nieskończone możliwości podkreślenia smaku tradycyjnych i wyszukanych dodatków.
W naszym wydaniu makaron łączymy z salami, nadającemu całemu daniu nieco pikanterii oraz serem Provolone, który opatula te smaki wyjątkowym aksamitem.
Smacznego :)
Te makaronowe danie to już klasyka kuchni włoskiej. Tej włoskiej zapiekance, mało kto może się nie oprzeć. Lasagne bolognese możemy podać na obiad lub kolację - najlepiej smakuje prosto z pieca!
Co prawda - przygotowanie lasagne wymaga poświęcania trochę czasu, ale końcowy efekt jest tego wart i to bezapelacyjnie. Sekretem są nie tylko dobrej jakości płaty makaronu typu lasagne, ale również sos bolognese, w którym nie pójdziemy na skróty. Wyczucie połączenia składników warzyw, pomidorów, mięsa i sera oraz przypraw ma niebagatelne znaczenie. Robotę łącznika w tym przepisie na robi też sos beszamelowy. Jeśli już wiemy jak i złożymy wszystkie te elementy i zapieczemy, możemy mieć pewność, że lasagne bolognese wyjdzie przepyszne!
Bresaola to pochodząca z doliny Valtellina w Lombardii w północnym regionie Włoch, długo dojrzewająca wędlina z mięsa wołowego. Przez wielu uznawana za mięso o nawjyższych walorach jakościoych i smiakowych. Mięso w początkowej fazie moczone jest w solance 10-15 dni, by później dojrzewać 8-12 tygodni. Pomimo, tak długiego okresu dojrzewania, dzięki temu, że proces odbywa się to szczególnym klimacie regionu Valtellina, mięso jest wyjątkowo miękkie i soczyste. Z czasem bresaola lekko twardnieje i zmienia kolor na ciemnoczerwony. W trakcie dojrzewania nacierana jest kminkiem, kolendrą i innymi ziołami.
Bresaola ma delikatny, lekko słonawy smak i charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu. W Basta Cosi nie mogło zabraknąć tego przysmaku na naszej pizzy. Skosztuj jej na pizzy Bresaola.
Smacznego :).
"Życie to połączenie magii i makaronu" - mawiał słynny reżyser włoski Federico Fellini.
Prawdą też jest, że w kuchni włoskiej nie ma miejsca na ustępstwa pod względem jakości składników lub dodatków i ich połączenia, dlatego nad naszym menu czuwał Carlo Bognolo - na codzień Chef kuchni w restauracji La Tavola. Carlo Bognolo to prawdziwy wirtuoz, dzięki któremu naszym gościom podajemy dania, które na codzień jada większość mieszkańców Italii.
Nieocenioną pomoc otrzymaliśmy od kolejnych naszych przyjaciół, Chefa Santo Salvatore Bascer i jego żony Eweliny z pizzerii Mattarello. Santo pomógł nam w przygotowaniu receptury na ciasto do pizzy, które przygotowujemy w Basta Cosi wyłącznie z naturalnych składników.
Aby zachować jak najlepszę jakość ciasta, wyrabiamy je w ścisłym reżimie czasowym i ilościowym składników. Ciasto "garuje" odpowienią ilość czasu, zanim będzie gotowe by trafić w postaci pizzy na Wasze talerze.
BASTA COSI - co to znaczy? - pytacie. Chcieliśmy nadać temu zdaniu nowego znaczenia ;). Dla nas to TYLE WYSTARCZY byś poczuł włoski klimat na talerzu. Tyle wystarczy by u nas spotkać się z przyjaciółmi przy pysznej pizzy wypiekanej na Twoich oczach. Tyle wystarczy by fenomen kuchni włoskiej, zniewalającej nasze kabuki smakowe, spotkać w małej trattori w Żorach.
Otwarcie Basta Cosi jest dla nas wielikm wyzwaniem. Nie chemy Was zawieść, więc Wasza opinia będzie najważniejszym weryfikatorem naszych starań. Pierwszy krok za nami - byliście fantastyczni. Dziękujemy za wszystkie pochwały, ale i słowa krytyki.
Zaglądajcie na naszą stronkę na Facebook. Znajdziecie nas pod @bastacosipizzeria.
Zapraszamy.